Đastin Timberlejkova sobica u potkrovlju

nemoj vise plakati, sada klepeci nanulama

20.04.2009.

Prvi put s recesijom kod babe

Sunceve zrake su przile moja tanka i prelijepa koljena koja su vjeronaucki isarana ranama i modricama provirivala ispod perfektnih nogavica potkracenih farmerica marke Wrangler. Nije mi trebao kalendar, nije mi trebala djacka knjizica da shvatim da smo usli u ljeto i da je vrijeme da se ode na more. Napisao sam memorandum, ovjerio ga kod notara i primakao se primacoj sobi u kojoj su besposleni roditelji mudro kunjali. Samouvjereno sam iznio moj slucaj, ukazao na sprzena koljena i predlozio odlazak na more u svrhu lijecenja istih i jacanje imuniteta kao i pospjesavanje socijalnih vjestina i fizicke spreme.
Pazljivo su me saslusali i rekli - Sine, nemamo para. Takva dramaticnost iskaza popracena nekakvom tugom i mirenjem sa sudbinom meni se cinila kao da cemo vec sutradan umrijeti od gladi. Tog trenutka sam znao da smo ustvari usli u recesiju. Gorko sam zaplakao, ruzmarin i sas su me pokrili cekajuci na snjegove. Nemamo para - je bila teska ko crna zemlja na moje aristokratske usi, sramota, trauma djecackih dana, mrtva kobila mog djetinjstva. Dok su se ostali roditelji snalazili vrlo i iznalazili rjesenja da posalju svoje mezimce na more, moji roditelji su cvrsto odolijevali u svojoj nesnalazljivosti i vizionarski me tjesili parolama kako su zdravlje i skola bitni. Joj, uzdahnem i sada kada se sjetim te recesije.
Proveo sam ljeto kod babe na selu. Postao sam seljak, a da to nisam ni znao. Jos jedan lik iz raje je imao babu u istom selu. vjerovatno je i on imao sposobne roditelje poput mojih pa je i on, umjesto na moru, ljeto proveo na selu. Poslije je pricao da je bio kod tetke u Francuskoj dok ga ja nisam pred svima provalio da je bio sa mnom na selu. Mrzio me je tada. Ko ne bi. Recesija se uvlacila u nase kosti poput podrumske vlage i ugljen-monoksida iz majcinih dojki. Svi su u panici saputali recesija, recesija, dok se neko nije sjetio da je to ustvari secesija. A onda vise nije bilo ni skole...jupi.

Đastin Timberlejkova sobica u potkrovlju
<< 04/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Buci buci buci

Before you make a click
Fiction (from the Latin fingere, "to form, create") is storytelling of imagined events and stands in contrast to non-fiction, which makes factual claims about reality.


BROJAC POSJETA
201710

Powered by Blogger.ba