beats by dre cheap

Hong Kong & Dim Sum 4

Hong Kong je gledao dvije debele Tajlandjanke kako mu cuclaju nozne prste dok su nedaleki ratari rutinski pljevili rizu. Na pamet su mu pale prve svirale i sandale optocene prepariranim kljunovima orlova i azijskih dugozivih ptica za koje mi u Americi nemamo rijeci. Svirale su mu posebno bile drage jer je na njima mogao odsvirati staru kinesku bolesno-melanholicnu melodiju o jahanju gladnih i izmucenih konja. Bio je nekakav kisan dan, kao od sivog stakla posutog mrvicama i mljevenim mesom. Nebo se cinilo kao dzinovska benzinska pumpa prepuna srusenih vodokotlica iz kojih su curile gromade masnog satarasa. Nije proslo dugo a Japanci su zauzeli i Tajland. Hong Kong se opet pokupio pa zbrisao ispred mobilizacije pravo na Tibet. Ponestalo mu je para pa se on mudro dosjetio - obrijao je glavu, obuk'o mantiju i posto pop! Mrmljao je neke molitve kroz sjekutice, hodao pognute glave i tek ovlas mljackao tokom objeda.
Rat se zavrsio a da on nije pojma imao. Stopala su mu, usljed silnog tabananja, ogrubila kao obrve zapustene djevojke iz susjedstva koja prezire neprirodu. Gore je upoznao Brad Pitt-a koji je proveo punih sedam godina na Tibetu gdje je zalutao kao clan austrijsko-njemacke planinarske ekspedicije. Silno su se zezali Hong Kong i Brad Pitt, no svakom kraju dodje kraj, nekom deblji a nekom kraci, pa tako i njihovom.
Neposljedicno i osrednje intrigantno, Dim-Sum je naivno vjerovala da ce Hong Kong u vihoru rata otici bas u Hong Kong, ali eto, on nije, a ona jeste.
Prokrijumcarila je sebe u kutiji za srednji gong i usla u Hong Kong, te u njemu pokrenula biznise - auto praonicu, dumplings u pola s lukom za djake i casove tanga u poveceri rane. Kako uspjeh prati uspjesne brzo joj se isplatilo.
Mao Cedung i njegova ekipa su pobijedili Chang-Kai-Shak-a, srusili most na rijeci Kwai i naspicili kapitalizam pravac u Taiwan. U Hong Kongu, tradicionalno britanskoj praonici para, nista se nije zancajno promijenilo. Kina je ostala stalna prijetnja koja ce vremenom postati i najveci poslovni partner, a Dim-Sum je samo brojala krajcare. Kineska burozaska elita i krema iz cijele zemlje se nagurala u Hong Kong. Puni para ko pekara germe, ovaj sperme, naprcali su se svi na tih par kvadratnih kilometara stjencuga i poceli graditi ekonomsko carstvo, pod polupospanim okom pijanih Englescina kojima su ionako titule bile najbitnije. Dim-Sum je zasukala rukave i pokazala svima svoje tetovaze! Imala je zmaja, pa jos jednog zmaja, nekoliko manjih zmajeva, te dva zmajceka.
Radila je previse, da vise nije ni znala stati. Nije znala kol'ko je dosta. Samo je radila, tako da nije stigla ni da ima neredovne seksualne odnose, a kamo lee redovne obroke, ovaj odnose, u zavisnosti od ugla posmatranja.
Hong Kong je guzio k'o lud. Ali u kurcu. Tibetanski popovi ne prce meso, samo biljni svijet. Nije to bilo ni lose, jer je takvim nacinom zivota uspio izgraditi savrseno balansiranu prirodu i nacin izrazavanja. Malo darne chunu kamilicom ili razguzi lubenicu i poslije je miran do podne. Steta nikakva, a ovce na broju. Ih sta bi dao za ovcu tih dana, heehehehe. Jednom je otisao u setnju i izgubio se u Himalajima. Bilo je hladno, neprijatno i neprakticno..

U to vrijeme je bilo veoma popularno javno citanje poezije na svim malo jacim mjestima u gradu Hong Kongu. Zaljubljenici pisane rijeci su zaneseno recitovali stihove od kojih se ledi mozak i puca lobanja, prste uspomene i zavrulji krv, svrab te obuzme i neka milina svemirska, k'o da kakis. Svega je tu bilo, kad je nesto moderno i popularno nema tu izvlacenja. U opasni kovitlac poezije, nesvjesno i iznebuha, kao i vecina mladog svijeta, strmopizdila se i Dim Sum. Tlo se izmicalo pod zemljom, a glava je odletila preko Himalaja do Julijskih Alpi. Poezija opija opasnije od opijuma ili mirisa ocevih iznosenih gaca. Ulazi u tebe kao nezvani gost kojeg ne mozes sprijeciti da udje na rodjendan ili rostilj. Nemas nikakav izgovor, i jos, povrh svega, gostis ga svime sto imas, gledas da mu je udobno i toplo, ususkavas ga najboljom posteljinom koju si ostavio sebi za spavanje praznikom, nosis mu caj i fortune cookies u zlatnim soljama i cinijama izrezbarenim negdje u Armeniji. To ti radi poezija.
Dim-Sum je svaki dan odlazila i slusala naprdjivanja pjesnika, sa osmodnevnim bradicama (kinezima sporije raste), kako recituju pjesme o nepravdi i bolesnom djedu koji nema za lijekove, a volio bi unuku ligure napraviti, i padaju u divlji trans, ociju preklopljenih u polusan, glava usmjerenih negdje na mnogobrojne uzbrdice, tek gore gdje samo zmajevi doruckuju i avioni lete.
Dim-Sum nikada nije cula nesto tako divlje i inspirirajuce, nesto tako lijepo i cudnovato, svijet za sebe, dubine nespokoja i cari ilustracije, ocaj, mladost, starost, porodicne svadje, neznanje, pohlepa, dijamanti i osvjezavajuci napici koji suzavaju zile i uzrokuju slog. Zaljubljivala se k'o nepripitomljena kobila, svaki dan u novu pjesmu, u novog pjesnika, a oni su se grebali za sendvic, kafu, garderobu, besplatno pranje auta, cesalj, put u Vijetnam na more. Gulili su je s guza i sprijeda, a ona, sirotica, iznova je prozivljavala svoju burnu ljubav prema Hong Kongu, onaj Hare Krisnhni, kroz svaki stih, svaku rijec tuzno iskukanu, iz tamnih usta vjestog poete..

Đastin Timberlejkova sobica u potkrovlju
http://av.blogger.ba
09/06/2009 07:00